Smittskyddet har tittat närmare på vårdmiljöer, och konstaterat att det dels kan handla om att smitta sprids när man tar en paus i fikarummet, eller i utrymmen som är trånga, och som är svåra att undvika. Foto: TT/arkivbild

Hälften av de bekräftade uppger att de smittats på arbetsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har andelen personer som uppger att de blivit smittade av coronaviruset på jobbet, ökat kraftigt.

Under vecka 45 och 46 uppgav 49 procent i Uppsala län att de tror sig ha smittats av coronaviruset på sin arbetsplats. Det visar siffror från forskningsprojektet Crush covid vid Uppsala universitet, vilket även UNT rapporterat.

Det är en stor skillnad jämfört med i början av september, då runt 20 procent uppgav att de smittats på jobbet.

Folkhälsomyndighetens data visar att fler varit på sina arbetsplatser nu under hösten jämfört med i våras.

– Jag tolkar det mest som en beteendeförändring. Tidigare var det många som angav att det var nog på den där middagen eller festen som jag blev smittad. Nu verkar det som att folk inte ute så mycket, och då är det hemma eller jobbet man smittats på, och då tänker man att det måste vara på jobbet, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare vid Region Uppsala.

Små utrymmen kan vara riskzon

En arbetsplats man tittat närmare på är vårdmiljöer. Dels kan det vara så att smitta sprids när man tar en paus och slappnar av i fikarummet, eller när man arbetar nära varandra i trånga utrymmen.

– Vi vet att smittan sprids när man befinner sig inomhus, på nära avstånd och under en längre tid. Vi vet inte exakt var smittan sprids, men de är ändå de här parametrarna vi har att förhålla oss till.

Anna Gillman betonar att det tar tid att bryta smittospridningen, och att provtagningen inte är det som stoppar smittan – utan beteendeförändringen.

– Det är viktigt att använta provtagningen på ett smart sätt, att man inte exempelvis tar omtest för säkerhets skull.

– Att uppgången stannat av är hoppfullt.

Video: ”Vi ser en avplaning senaste veckan”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon hör du Mats Martinell berätta hur det går med smittspridningen i Gottsunda, och var det ökar mest just nu. Foto: Pontus Stark/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet