Foto: Andreas Arnberg/SVT

Halvfullt kommunfullmäktige i Tierp: ”Odemokratiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Tierps kommunfullmäktige har varit halverat sedan i mars på grund av den pågående coronapandemin. Oppositionen är kritisk till att man inte har återgått till full styrka och tycker att det behöver prioriteras.

När coronaviruset tog fart i Sverige pratade kommunpolitikerna i Tierp ihop sig och kom överens om att endast hälften av de 49 ledamöterna i kommunfullmäktige skulle närvara för att minska smittorisken. Ett halvår senare saknas fortfarande halva styrkan då man inte har ordnat en större lokal eller så att en del av ledamöterna kan delta digitalt.

– Det har inte funnits ett behov förrän nu då vi märkt att det här inte försvinner över sommaren, säger Anna Ahlen (C), kommunfullmäktiges ordförande.

”För sent”

Oppositionen riktar kritik mot majoriteten som man menar tar för lång tid på sig för att hitta en lösning och tycker att situationen är odemokratisk då de ledamöter som inte närvarar stängs ute från debatten.

– Flera andra kommuner har hittat system medan Tierps kommun inte hittat något. Nu har man börjat diskutera saken men alldeles för sent tycker vi, säger Viktoria Söderling (S), oppositionsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.