• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Årsta med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att om man upplever obehag av röken, att man stannar inomhus och stänger dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Boo Östberg har 160 liter vatten bunkrat nere i jordkällaren. Foto: SVT

Han är Knivstas egna ”survivor”

Uppdaterad
Publicerad

Boo Östberg utanför Knivsta bunkrar grönsaker och 160 liter vatten i sin jordkällare. Allt för att vara förberedd på en eventuell krissituation.

Den centerpartistiske kommunpolitikern Boo Östberg från Knivsta visar plastbackarna som för tillfälligt ekar tomma nere i jordkällaren, där han tillsammans med sin fru bunkrar odlade grönsaker och rotfrukter av olika slag.

Men det kommer att fyllas på framåt hösten, berättar han.

Förbereder sig för kris

På en av hyllorna så finns det 160 liter vatten upphällt i stora plastkärl. Allt för att vara så förberedd som möjligt på en kommande kris- eller nödsituation. Själv kallar han sig överlevare eller ”survivor”.

– En survivor är någon som försöker hitta ett sätt att leva så man har ett kretslopp på sitt liv, så man helt enkelt kan klara sig.

SE MER: Det här bör du tänka på vid en krissituation

Inte att förväxla med ”prepper”

Att vara en ”survivor” skiljer sig från att vara en ”prepper” berättar Boo, eftersom han lever på sina bunkrade resurser året om.

– En prepper är någon som försöker förbereda sig för en kortvarigare kris. Jag tänker mer långsiktigt.

Förutom vatten och grönsaksodlingar så föder paret Östberg upp djur och använder solceller för att minska på gårdens energikostnader.

”Eldade i åtta timmar”

Senast de behövde använda sina resursförråd var 2005. Då gick strömmen och det var 26 minusgrader ute.

– Då fick jag användning för mitt vedförråd om inte annat, då eldade jag i åtta timmar och värmde upp hela murstocken i kåken, det kändes rätt bra, säger Boo Östberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer