Alf Linderheim bedömmer att valpen är ca 4 månader gammal. Foto: Alf Linderheim (bilden är beskuren)

Vargvalpar födda i Glamsenreviret – fotograf lyckades fånga dem på bild

Uppdaterad
Publicerad

Det föddes sex nya vargar i Glamsenreviret i Norduppland förra året. Det konstateras i den rovdjursrapport som Länsstyrelsen presenterade nyligen. Och några av valparna har fångats på bild.

Alf Linderheim är naturfotograf från Älvkarleby och rör sig ofta i Glamsenreviret.

– Jag kom och körde i reviret och när jag passerar en stickväg får jag syn på en valp som står och tittar på mig. Jag hinner ta ett par bilder med den kameran jag hade tillgänglig, säger Alf Linderheim.

Vargarna i Glamsenreviret

DNA-prover från spillning

I Glamsenreviret som ligger mellan Älvkarleby och Gävle lever ett tiotal vargar, varav sex valpar som föddes våren 2017. Det visar en rovdjursinventering där man använt dna-prover från vargarnas spillning för att säkerställa antalet.

– Under vintern har vi hittat dna från tio olika vargar. Dels alfaparet, alltså föräldrarna till valparna och sex valpar som föddes våren 2017, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala.

Antalet vargar i reviret ligger på en konstant nivå, visar rovdjursinventeringen.

Några tidigare valpar brukar vara kvar i reviret och några brukar vandra iväg, så det är en viss ruljangs, säger Sebastian Olofsson.

Rovdjursinventeringen visar också att det finns ytterligare två stationära vargar i Norduppland.

– Vi har sett att det finns två ensamma vargtikar, en i Florarna och en som rör sig nordöst om Österbybruk, säger Sebastian Olofsson.

”Rena villervallan”

Sex valpar konstaterades i Glamsenreviret 2017 – här leker två av dem. Foto: Alf Linderheim (Bilden är beskuren)

För Alf Linderheim var det en slump att han fick syn på valparna.

– När jag stannat bilen gick jag runt lite på platsen och tänkte att finns det en så finns det säkert fler. När jag kom bakom en kurva så var hela gänget där. Det var en massa små vargar som sprang kors och tvärs åt alla håll. Det var rena villervallan, säger säger Alf Linderheim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Glamsenreviret

Mer i ämnet