– Jag gillar honom och han säger bra grejer. Jag tror att låten inte bara är catchy utan att det även finns ett litet allvar i den, säger Adam von Friesendorff, som gjort en hyllningslåt till Edward Blom. Foto: Privat/SVT

Han fick skivkontrakt efter hyllningslåt till Edward Blom

Publicerad

Uppsalastudenten Adam von Friesendorffs hyllningsåt till den välkände profilen Edward Blom har blivit en megahit på Youtube. Nu har upphovsmannen fått kontrakt med ett skivbolag.

Musikvideon till låten ”När man festar festar man” har visats över 500 000 gånger, sedan den först lades upp på Youtube för mindre än en månad sedan. Bakom succén står Uppsalabon Adam von Friesendorff, som till vardags studerar litteraturvetenskap.

– Det här var mitt första försök att göra en sådan här låt. Tanken är att det ska bli fler, men nu har jag fått lite prestationsångest, säger Adam och skrattar.

”Livsnjutarbudskap”

Låten är ett hopklipp av olika citat från Edward Blom, framförallt från en intervju i TV4, som Adam sedan har tonsatt. Adam började arbetet med låten hösten 2016. Tanken var att göra något kul, att fokus blev just Edward Blom var något av en slump.

– Jag gillar honom och han säger bra grejer. Jag tror att låten inte bara är catchy utan att det även finns ett litet allvar i den. Jag har försökt få med någon form av budskap i den.

Vad är det för budskap?

– Det är väl livsnjutarbudskapet. I verserna har jag försökt fånga budskapet att leva lite mer i nuet.

”Verkar tycka att den är okej”

Adam von Friesendorff har tidigare spelat instrument och sysslar nu med att producera underground dansmusik. Han är ursprungligen från Örebro och är medlem i Snerikes nation, liksom föremålet för hyllningslåten, Edward Blom, som har hört låten.

– Han verkar tycka att den är okej. Det enda han klagade på är att jag har bilder på tårtor i videon, eftersom han inte äter socker.

Efter att videon publicerats på nätet hörde flera skivbolag av sig till Adam och uttryckte intresse av att representera honom och låten. Men Adam ville ha grönt ljus från Edward Blom först.

– Sen när vi fick kontakt med varandra bestämde vi att vi skulle släppa låten på det skivbolag där Edward släppte sin julsingel.

Adam von Friesendorff har nu fått ett producentkontrakt med Capitol Records. Någon gemensam sommarturné verkar dock inte vara på tapeten.

– Han har fullt upp och jag har ett sommarjobb fixat. Men vi ska träffas snart och ta en lunch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.