Journalisten Thomas Arnroth gick med i Livets ord 1984. Då var han 20 år och hade nyligen funderat på att flytta till ett kloster i Indien. Men i samma veva träffade han en kille på en basketträning – som var frälst.
– Jag kommer inte från en kristen släkt. Men jag träffade honom och jag fick för mig att han levde som en munk. Han berättade om en bibelskola och jag tyckte det lät lite fränt. Så genom honom blev jag frälst.
Konflikt med Ekman
Drygt tio år senare lämnade han Livets ord. Innan dess hade han varit redaktör för frikyrkoförsamlingens tidning. Men efter en konflikt med grundaren Ulf Ekman fanns det ingen annan utväg än att lämna.
– Det har ju skrivits en hel del av folk som har lämnat och mycket handlar om uppgörelse. Min berättelse är förhoppningsvis åt det mer roliga hållet, jag är både elak mot mig själv och vissa av ledarna som jag tycker kan stå till svars.
Serietecknaren vill understryka att den bild av Livets ord som spreds i slutet av 1980-talet inte stämde överens med hans egen upplevelse.
”Rätt vanlig kille”
– Det fanns stora problem, men det handlade inte om bilden som fanns i media. Med den här boken vill jag både förklara vad problemen handlade om och berätta hur en rätt vanlig kille som jag kunde hamna där, säger Thomas Arnroth.
När journalisten var på en spelmässa en tid tillbaka hade ett serieförlag en hel del gamla pressklipp i sin monter. Där hittade Thomas Arnroth en artikel som han hade skrivit i sin roll som redaktör för Livets ords tidning.
– Den var väldigt skämmig och moralpanisk.
Han började tala med en person från förlaget på plats som bad honom göra en seriebok om sin tid inom frikyrkoförsamlingen. Något som föll honom i smaken, då han alltid gillat att teckna.
– Jag har ritat ända sen jag var liten, och hade väl tidigare givit upp tanken på att göra en egen seriebok.
Boken ”Livets Ord – tio orimliga år som frälst” släpps april. Thomas Arnroth prisades som Årets journalist på Tidskriftsgalan i oktober förra året.