Foto: SVT

Han jagar Kung Henrik i Rangers

Uppdaterad
Publicerad

Han gick från Almtuna till SHL och vidare till NHL. Nu jagar han rollen som andremålvakt i New York Rangers. Men vägen dit är minst sagt tuff för Uppsalafödde Magnus Hellberg.

Är du hockeyspelare är du just nu inne i en period av hård träning. Sommarens lata dagar är över och nu ska man snabbt komma i form inför höstens säsongsstart. För forne Almtunakeepern Magnus Hellberg är det här inget undantag. Just nu gör han tre pass om dagen för att bli så redo han bara kan.

– Sommarrosten ska bort. Jag kör ett ispass och ett styrkepass idag. Oftast försöker jag göra tre pass, säger han när vi träffar honom i Segeltorpshallen, söder om Stockholm.

Jagar andraplats

Magnus Hellberg lämnade Almtuna 2011 för spel i Frölunda och SHL innan flyttlasset gick till Nashville i USA. Där spelade han i farmarligan AHL innan han förra sommaren fick kontrakt med den anrika klubben New York Rangers. Där agerade han tredjemålvakt förra säsongen men i år är siktet att kliva upp ett snäpp. Den 22 september har laget sitt försäsongsläger och då är det tänkt att han ska knipa platsen bakom en annan svensk, Henrik Lundqvist.

– Det är inte realistiskt att peta honom. Men att ta platsen bakom är det. Jag ska göra allt i min makt för att komma dit. Det skulle i så fall innebära betydligt fler NHL-matcher, säger Magnus Hellberg.

Förra säsongen spelade han i Hartford Wolf pack, det farmarlag som Rangers samarbetar med. Men det blev också ett inhopp i NHL.

– Många ger upp efter ett eller två år i farmarlag och det är förståeligt. Det är enormt många matcher och sliter verkligen på kroppen. Dessutom längtar man ju hem till Sverige och alla vänner och familjen. Men jag har bestämt att köra vidare. Jag vill inte ångra något i framtiden, säger han.

Pelle Svanslös

Och det märks att han inte riktigt lämnat Uppsala, åtminstone inte mentalt. På hans målvaktsmask hittas både Pelle Svanslös och domkyrkan och den stora frågan är väl när han kommer hem igen, till Almtuna?

– Jag stänger inga dörrar. Men just nu vill jag fokusera på USA. Almtuna är ju moderklubben så jag kommer åtminstone att följa dem i vinter, säger Magnus Hellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.