Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilister på E4 har kunnat se det stora budskapet som Lars-Gunnar Sandin satt upp – men nu ska den ner. Hör Lars-Gunnar om varför han överklagade. Foto: Pontus Stark/SVT

Han sätter stopp för Sveriges största solcellspark

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Gunnar Sandin bor granne med den mark där Sveriges största solcellspark planerats. Han har överklagat byggplanerna och nu ger Mark- och miljödomstolen honom rätt och river upp beslutet om bygglov.

– Det är väldigt bra åkermark som borde sparas till kommande generationer, säger Lars-Gunnar Sandin.

Parken planerades alldeles intill E4:an i närheten av Tierp. I många år har det bedrivits jordbruk på marken men sedan kom företaget Helios Nordic Energy överens med markägaren om att arrendera den.

Syftet: Att bygga en 55 hektar stor solcellsanläggning. Den skulle ha varit i drift i somras men grannen Lars-Gunnar Sandins överklagan satte käppar i hjulen.

Kravet: Utred alternativa platser

Mark- och miljödomstolen har nu beslutat att avslå det bygglov som beviljats av Tierps kommun och länsstyrelsen. I domen står bland annat: ”Att det rör sig om brukningsvärd jordbruksmark är ostridigt i målen.”

Därför måste företaget visa att det saknas andra lämpliga platser för solcellsanläggningen. Bolaget har enligt domen inte tagit fram någon utredning som visar det.

Har skickat ny bygglovsansökan

Sveriges största solcellsparker just nu, sett till effekt, ligger i Skurup och Sjöbo. De har en installerad effekt på 18 megawatt (MW), enligt Energimyndigheten.

Helios Nordic Energy uppger att den planerade parkens effekt låg på 47 MW, alltså störst i Sverige om den stått klar vid utsatt tid. Nu blir så alltså inte fallet. I stället har företaget fått börja om från början.

– Vi överklagade inte domen men har precis skickat in en ny bygglovsansökan för att tillgodose grannens önskemål om att inte sätta transformatorstationer på jordbruksmark, skriver Magnus Rahm, utvecklingschef på bolaget i ett mejl till SVT.

1. Sjöbo – 18MW

2. Skurup – 18MW

3. Strängnäs – 14MW

4. Linköping – 12MW

Källa: Energimyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.