Bröderna Ali och Abolfazl har sökt flyktingstatus och uppehållstillstånd i Sverige. De menar att de konverterat från islam till kristendomen. En av dem har bedömts som trovärdig av Migrationsverket och får stanna i Sverige med sina föräldrar. Den andre ska utvisas till Afghanistan.

Två bröder med liknande historier – den ena utvisas, den andra får stanna

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna Ali och Abolfazl kom till Sverige för snart fyra år sen. De uppger båda två att de har konverterat från islam till kristendomen men Migrationsverket bedömer bara den ena broderns historia som trovärdig. Abolfazl ska nu utvisas till Afghanistan, men han lever istället gömd i trakterna kring Uppsala.

Vi träffas utanför Domkyrkan i centrala Uppsala. Bröderna kom tillsammans med sina föräldrar till Sverige för fyra år sedan. De har båda två sökt uppehållstillstånd i Sverige och uppger att de konverterat till kristendomen.

Nu ska den yngre av bröderna utvisas.

– Jag vet att om jag återvänder dit så dödar de mig. De kan döda mig direkt, säger Abolfazl.

Olika bevisning

Bland bevisningen de presenterat för Migrationsverket finns bland annat intyg på dop i Pajala pingstkyrka och intyg från styrelseledamöter i Pajala pingstkyrka som stärker deras berättelser om att de är aktiva i kyrkan.

Men när det kommer till deras beskrivningar av hur de känner inför sin tro skiljer sig deras berättelser åt. Migrationsverket bedömer att Abolfazl inte har kunnat förklara på ett ”djupgående sätt varför han ville lämna islam”

Medan hans bror, Ali, däremot bedöms som trovärdig. Migrationsverket skriver i utredningen att han ”redogjort på ett sammanhängande vis för varför han valt att lämna islam”.

”Individuella bedömningar”

Fredrik Beijer jobbar som rättschef på Migrationsverket. Han förklarar hur Migrationsverket generellt gör bedömningar i konvertitärenden.

– Vi ska ju göra individuella bedömningar och formella bevismedel som till exempel skriftliga intyg från präster och kyrkan är en del. Men oftast så är det ju den personliga berättelsen som är avgörande i de här fallen, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Han menar att det faktum att de är bröder inte påverkar bedömningen.

– Även två bröder är individer och vi ska göra individuella bedömningar, säger han.

Kan få dödsstraff

Enligt Migrationsverkets egen landinformation så är det enligt afghansk lag dödsstraff på att konvertera. Om personen inte uppger att man ändrar sig inom tre dagar, riskerar man att straffas till döden genom stening.

Juristbyrån, Skandinaviska Människorättsjuristerna, som beskriver sig som en juristbyrå med kristen värdegrund, har tagit sig an fallet.

– Vi har ju skickat in ett klagomål till FN:s tortyrkommitté och vi har haft framgång där i flera andra liknande ärenden. Så det är klart att vi hoppas att FN:s tortyrkommitté ska stoppa utvisningen, säger Ruth Nordström, chefsjurist vid Skandinaviska Människorättsjuristerna.

”Jag tänker hela tiden att de ska ta mig”

Sedan sex månader tillbaka lever Abolfazl som gömd i trakterna kring Uppsala.

Hur är det att leva som gömd?

– Det är inte så bra. Jag är hela tiden stressad, jag tänker att någon ska hitta mig och att de ska ta mig. Det är det som jag tänker hela tiden, säger han.

Chefsjuristen Ruth Nordström uppmanar dock Abolfazl att inte hålla sig gömd.

– Jag uppmanar alltid mina klienter att samarbeta med myndigheterna. Men det är klart att jag kan ha förståelse för att man kan vara väldigt, väldigt rädd för att skickas tillbaka, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.