Foto: SVT

Han vill se en ny reformation

Publicerad

Svenska kyrkan befinner sig i en djup kris och bör genomföra en ny reformation. Det menar prästen
Gösta Tingström som startat projektet Pilgrim 500 – där han bland annat promenerar runt Sveriges alla domkyrkor.

Gösta Tingström är inte anställd i Svenska kyrkan men har desto mer åsikter om den. I projektet Pilgrim 500 vill han på 500-årsjubileet av Martin Luthers reformation, reformera kyrkan på nytt.

– Två reformationer på ett millennium är väl inte för mycket, säger han.

Kyrkan i kris

För att uppmärksamma vad han kallar en ren kris inom svenska kyrkan vandrar han nu runt samtliga 13 domkyrkor i Sverige.

– Vi tappar medlemmar men verkar nöjda ändå. Det är jättekonstigt. Vi är inte den självklara mötesplatsen för de stora frågorna längre, de klaras av i yogastudion eller på jobbet, säger Gösta Tingström.

Han vill se en kyrka som är mer kopplad till människor av idag.

– Jag vill ha ritualer för skilsmässor, när någon överlevt en sjukdom, för människor i kris. Kyrkan behöver bli mer delaktig.

Präst i sociala medier

Cristina Grenholm är präst och kyrkosekreterare i Svenska kyrkan och delar till vis del Gösta Tingströms bild av kyrkan.

– Det är inte en bild jag delar fullt ut. Vi hade 15 miljoner gudstjänstbesök förra året till exempel. Men det är klart att vi behöver bli mer angelägna om att nå ut till människor, säger hon.

– Vi hänger med bra i utvecklingen. Vi har till exempel en präst på heltid som bara arbetar med sociala medier och där når vi ju ut i många dialoger och möten med människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer