Catharina Karlsson är butiksansvarig på ett bageri i Enköpings centrum. Foto: SVT

Småstadshandeln har klarat sig bra trots coronaviruset: ”Fler kunder än vanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har många butiksägare haft det tufft som en följd av coronapandemin. I Enköping centrum tycks handeln ändå ha rullat på bra – och handlarna ser positivt på sommaren.

– Vi har mycket kunder så vi testar att ha öppet hela sommaren fast vi egentligen brukar ha stängt några veckor, säger Catharina Karlsson, butiksansvarig på ett bageri i staden.

Under våren har många undvikit köpcentrum och stadskärnor på grund av den rådande coronapandemin, vilket har haft en negativ påverkan på butiker runt om i landet. Svensk handel spår en återhämtning av handeln under sommaren – exempelvis när många semestrar på hemmaplan. Men hur bra det kommer att gå beror förmodligen på var butikerna ligger.

– Olika städer är olika beroende av besökare. Städer som är vana vid att utländska turister bidrar till handeln, som exempelvis Stockholm och Göteborg, kommer förmodligen att klara sig sämre. Därför är jag mer positiv till mindre städer, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef Svensk handel.

”Helt annan service i mindre städer”

En mindre stad där handeln tycks ha klarat sig är Enköping.

– Det är klart att det fanns en oro i början av våren. Men min generella uppfattning är att det har gått bra för handlarna i centrum, säger Susann Karlsson, ordförande i Enköping centrumsamverkan.

Susann Karlsson driver även butiker inom samma kedja i den mindre staden Enköping och i den större staden Västerås – och ser stor skillnad på försäljningssiffrorna.

– Det har gått mycket bättre i Enköping. Jag tror att det har att göra med att butikerna i mindre städer ofta ligger på markplan där det går att ge en helt annan service. I större städer ligger många butiker i köpcentrum, vilket jag tror att många undviker under coronapandemin.

I klippet ovan kan du höra Svensk handels näringspolitiska chef och handlarna i Enköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.