Bekymrade. Säkerhetschefen Fredrik Tedenlind och avdelningschef Ann-Sofie Stadell Foto: SVT

Handsprit snos från Akademiska – sjukhuset polisanmäler

Uppdaterad
Publicerad

Handsprit och munskydd försvinner från Akademiska. Sjukhuset misstänker att det helt enkelt stjäls och ska göra en polisanmälan.

– Vi har fått in information de senaste veckorna om att det har varit svinn från avdelningar. Svinnet har inte kunnat förklaras av extra förbrukning, säger Fredrik Tedenlind, säkerhetschef vid Akademiska sjukhuset.

Dagens Nyheter skriver att bland annat barnsjukhuset slagit larm om svinnet.

Coronaviruset i Uppsala

Handsprit har inte försvunnit från centrallagret, enligt Fredrik Tedenlind. Men från flera håll rapporteras det om oförklarligt svinn från lager ute på avdelningar.

Det betyder att det kan vara personal som plockar på sig varor?

– Det kan inte uteslutas.

Hur känns det?

– Oerhört allvarligt och beklagligt. Stöld i sig är allvarligt och i dessa tider är det extra allvarligt. Det här är material som vi behöver för att kunna bedriva verksamheten.

Flera åtgärder mot stölderna

Sjukhuset vidtar nu en rad åtgärder för att få bukt med problemet. Avdelningar uppmanas att hålla bättre koll på de stöldbegärliga varorna, att låsa in handsprit helt enkelt. Ordningsvakter kommer att hålla extra koll och flaskor plockas upp för att man inte ska kunna vandra iväg med hela förpackningar.

– Sen håller vi på med en sammanställning av stölderna och kommer att göra en polisanmälan, säger Fredrik Tedenlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet