• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Hans konstverk vaknar till liv när ett barn föds på Ackis

Publicerad

Uppsalakonstnären Martin Lima de Faria hyllar livet med ett interaktivt konstverk. Varje gång ett barn föds på Akademiska sjukhuset citerar konstverket Ingmar Bergman med orden: ”Livet, varsågod, börja!”

Tillsammans med teknikern Fredrik Borg har Martin Lima de Faria skapat det interaktiva konstverket ”Livet, varsågod,börja!”

– Det är ett konstverk som firar livet och som firar Bergman. Jag är själv pappa. När jag höll min lilla skrutt i famnen kände jag vilket fantastiskt arbete barnmorskor gör. Och vilket mirakel det är att det finns liv, säger Martin Lima de Faria.

Det var år 2001 och nu har idén blivit verklighet. '

Dansar livets dans

I konstverket finns en dator som är kopplad till Akademiska sjukhuset. Varje gång ett barn föds spelas ett citat av Bergman.

– Och musiken lyfter en filmremsa från dopfestscenen i Fanny och Alexander så att den dansar en livets dans i luften tills Bergman säger ”tack”.

Övrig tid spelas ljud från en förlossningssal varvat med ljud från filminspelningen av Fanny och Alexander.

Vill ha det permanent

Konstverket visas på Uppsala konsert och kongress från fredag klockan 14.07 (Bergmans födelsedag) till lördag klockan 19.18 (Bergmans födelseår). Det sker i samband med temakvällen ”Bergman, baby!” då Ewa Fröling, Marie Göranzon och Gunnel Lindblom medverkar.

Men Martin Lima de Faria hoppas att det ska kunna bli ett permanent konstverk, kanske på Resecentrum.

– Så att vi alla när som helst kan se nu hyllar vi livet, nu föds ett barn, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.