Här åker lottningshatten fram i valet

Publicerad

Det hör knappast till vanligheterna i rösträknandet att två partier får exakt lika många röster. Men i Enköping hände det.

I valet till kommunfullmäktige i Enköping hamnade Vänsterpartiet och Liberalerna på exakt samma antal röster. Då säger reglerna: lottning.

– Det är klart att det är lite högtidligt när vi får plocka fram guldhatten. Det hör inte till vanligheterna, säger Arne Åhman, valsamordnare vid länsstyrelsen i Uppsala.

Resultatet av lottningen gav Vänsterpartiet det 14:e mandatet och Liberalerna fick det 15:e. Även det 35:e mandatet lottades. Lotten tillföll då Liberalerna och Vänsterpartiet fick det 36:e mandatet.

”Ovanligt”

– Det är ju inga kritiska mandat. Det är ju ingen som blir utan eftersom det fanns ytterligare mandat att dela ut efter. Men om det hade varit det sista mandatet i kommunen så hade så klart någon tvingats att bli utan, säger Arnbe Åhman.

Att lottning sker i svenska val är relativt ovanligt.

– Jag tror att vi hade någon lottning i förra valet också men det ska ju mycket till för att det ska ske, säger Arne Åhman.

I videon ovan kan du hur lottningen gick till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Enköping

Mer i ämnet