Heike Kaden, hälsoskyddsinspektör, har under sommaren bland annat besökt Södersjöbadet i Almunge här till vänster. Foto: Uppsala kommun

Här är baden som kollas extra i sommar

Publicerad

Vartannat år kontrolleras baden i Uppsala lite extra. Inspektionerna, som bland annat tar sikte på hygieniska förhållanden och avfallshantering, krävs för att följa miljöbalkens krav.

I veckan kontrollerades det sista av de bad som kontrolleras under den här sommarens badperiod (21 juni-15 augusti). Heike Kaden är en av hälsoskyddsinspektörerna som varit ute på kontroller. Bland de punkter som betas av finns avfallshantering, bedömning av vattnet, kontroll av bryggor och nedskräpning.

Vad säger du om resultatet?

– I år syns den intensiva belastningen på badplatserna, till exempel på mängden sopor som uppkommer. Dessutom syns att sommaren har varit extremt varm. Vi har sett ovanligt tidig algblomning på flera ställen, säger Heike Kaden, hälsoskyddsinspektör vid miljöförvaltningen.

Vad har inspektionerna lett till för krav på verksamhetsutövaren (ofta kommunen)?

– Vi har påtalat att åtgärder har krävts för att förbättra de hygieniska förhållandena, till exempel oftare tömning av sopkärl då dessa blir fulla vid hög belastning och oftare tömning av utedassen. Vi har påpekat att det saknats toalettpapper på vissa av de allmänna toaletterna på badplatserna.

Vad skulle du säga om den allmänna bilden när det gäller baden i Uppsala som kommunen har koll på?

– Verksamhetsutövaren för badplatserna har en fungerande egenkontroll. Det finns till exempel ett provtagningsschema som följs, rutiner för hantering av klagomål och rutiner vid avvikande vattenkvalitet.

Totalt finns det 19 bad som kommunen inspektörer.

Här är baden som inspekterats sommaren 2018

Sandviksbadet vid Långsjön, Fjällnorabadet vid Trehörningen, Fjällnora Naturistbadet vid Ramsen, Södersjöbadet i Almunge, Måviksbadet vid Vällen, Lafsenbadet vid Lafssjön, Storvretabadet (Fyrisån), Skyttorpsbadet (Fyrisån), Hammarskogsbadet och Wiksbadet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.