Stockholms läns landsting har beställt 46 nya pendeltåg som kommer att testköras i omgångar fram till Citybanans öppnande sommaren 2017. Idag visades de upp.
De nya tågen av modell X60B har en rad nya förbättringar jämfört med sin föregångare som nu körs i pendeltågstrafiken.
– Det yttre utseendet skiljer sig inte så mycket från det gamla, men vi vet ju alla att det är insidan som räknas. Det här är den nya generationens pendeltåg, med bekvämligheter som eluttag för resenärerna med möjlighet att ladda mobiltelefonen och mycket bättre anpassat för resenärer med funktionsnedsättning, säger trafiklandstingsrådet i Stockholm Kristoffer Tamsons (M).
Uppsala är medfinansiär
Uppsala läns kommuner och landsting har under byggandets gång tillfört omkring 600 miljoner kronor. Samtidigt har Citybanans passage i centrala Stockholm kompletterats av byggandet av ett dubbelspår norr och Uppsala i Gamla Uppsala.
I och med Citybanans tillkomst kommer två nya pendeltågsstationer tillkomma i centrala Stockholm; en vid Odenplan i norra delarna av staden och en ny station vid centralstationen i Stockholm. Tanken med banan och de nya stationerna är att avlasta den hårt trafikerade flaskhalsen genom Stockholm central. När Citybanan är klar 2017 får pendeltågen egna spår i en sex kilometer lång tunnel.
Enligt en tidigare prognos som Trafikverket har gjort kommer resandet på sträckan mellan Uppsala och Stockholm öka med omkring 20 procent fram till år 2020.
Citybanan
Citybanan, en pendeltågstunnel under huvudstaden, är det största infrastrukturprojektet i Sverige. Den ska avlasta getingmidjan vid stadens södra infart, dubbla spårkapaciteten, öka punktligheten och göra järnvägsnätet mindre störningskänsligt.
Banan ska stå klar 2017 och hela kalaset beräknas kosta 16-20 miljarder kronor.
Staten betalar tio miljarder, Stockholms stad 4,5 miljarder och regionerna i Mälardalen och Östergötland (bland annat Uppsala) står för två miljarder kronor.