Färre vill studera vid Uppsala universitet när det är högkonjunktur. Foto: SVT

Här är de populäraste utbildningarna vid universitetet

Uppdaterad
Publicerad

Juristprogrammet är den populäraste utbildningen vid Uppsala universitet inför vårterminen 2019. Men totalt sett minskar antalet sökande till högskolor och universitet, visar siffror från Universitets- och högskolerådet.

Den 15 oktober var sista ansökningsdagen till vårterminens studier vid högskolor och universitet. När ansökningarna sammanställts konstateras en minskning av antalet sökande, för tredje vårterminen i rad.

Anledningen till det vikande intresset för högre studier är enligt Universitetes- och högskolerådet, UHR, den rådande högkonjunkturen.

– I goda tider väljer många att jobba i stället för att gå vidare till högskolestudier. Tidigare var minskande ungdomskullar en delförklaring, men nu ökar antalet 18–20-åringar igen och de kommer att bli ännu fler de närmaste åren, säger Maria Linna Angestav, ställföreträdande generaldirektör på UHR, i ett pressmeddelande.

Flest vill bli jurist

I Uppsala är de populäraste programmen juristprogrammet (919 sökande), ekonomiprogrammet (666 sökande) och psykologprogrammet (542 sökande).

De mest populära utbildningarna i hela landet är juristprogrammet vid Stockholms universitet och läkarprogrammet vid Karolinska institutet.

Den 11 december får de som sökt utbildningar ett första antagningsbesked.

De tio populäraste programmen vid Uppsala universitet

  1. Juristprogrammet
  2. Ekonomiprogrammet
  3. Psykologprogrammet
  4. Läkarprogrammet
  5. Program med inriktning mot personal- och arbetslivsfrågor
  6. Sjuksköterskeprogrammet
  7. Dietistprogrammet
  8. Apotekarprogrammet
  9. Fysioterapeutprogrammet
  10. Kompletterande lärarutbildning – gymnasieskolan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.