Julgädda och Upplandskubb. Två klassiker i länet till julbordet. Foto: TT/Wikipedia

Här är det Uppländska julbordet

Publicerad

Lokala varianter på mat kring jul är vanliga och förekommer nästan på varje enskilt julbord. Men det finns också i ett något större perspektiv. Här är det Uppländska julbordet.

– Uppland är ett spännande del av landet eftersom det finns jordbruk och skog men också insjö och hav vilket gör att det blir en varierad julmatskultur, säger Richard Tellström, måltidsforskare vid bland annat Stockholms universitet och boende utanför Uppsala.

Det är dock från jordbruket vi hittar den kanske främsta, lokala, specialiteten på det Uppländska julbordet.

–Mycket bottnar i brödet eftersom vi kanske framförallt är ett spannmålsdistrikt. Upplandskubben från 1800-talet är till exempel mycket speciell. Ett av Sveriges få kokta bröd, säger Richard Tellström.

”Smält svinflott”

– Vi har också istersmör som alltså är smält ister eller svinflott som man sedan blandar med rödlök och äter på bröd. En delikatess.

Men närheten till hav, kust och insjöar har också speglat det Uppländska julbordet genom åren.

– Upplandskusten är ju känd för sin julgädda som har varit ett budgetalternativ till den historiskt dyrare lutfisken, säger Richard Tellström.

– Generellt så ska det vara vit mat på julbordet. Vit sås, vit gröt, vitt vetebröd, vit fisk. Och vit duk på bordet. Den vita färgen är en festfärg som går tillbaks till kristus-bordet. Upplandsjulmat är blandning av jordbruksmat, skogsbruk och fisk från två stora hav och insjöar, säger Richard Tellström.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer