Lärarförbundets Göran Blomberg är kritisk till att vissa lärargrupper utesluts. Foto: Joel Swahn

Här är lärarna som inte får lönelyft

Uppdaterad
Publicerad

45 miljoner kronor – så mycket ska Uppsala kommun höja lärarlönerna med under fem år. Men Lärarförbundet i Uppsala är kritiska mot att inte alla lärarkategorier omfattas av planen.

Sedan 2012 har lärarlönerna ökat med nästan 5.000 kronor i genomsnitt. Med kommunens satsning ska det under de närmaste fem åren höjas med ytterligare 6.000, där en tusenlapp utgörs av den nationella satsningen.

Lärarförbundet i Uppsala ställer sig positiva till att den politiska majoriteten har lyft frågan kring lärarlönernas utveckling. Samtidigt kritiserar fackförbundet att det finns lärare som inte omfattas av satsningen.

”Problematiskt”

– Vissa lärargrupper har inte omfattats och angavs inte heller i den här beskrivningen, säger Göran Blomberg, vice ordförande i förbundet som pekar på att lärare vid Vuxenutbildningen, Kulturskolan eller SFI-lärare inte finns med.

Hur ser ni på det?

– Vi tycker att det är problematiskt för att de grupperna tappar i löneläget. Därför tycker vi det är viktigt att man satsar på alla lärarkategorier, säger Göran Blomberg.

Kommunens lönesatsning påbörjas under våren 2017.

* Legitimerade lärare inom förskola, grund- och gymnasieskola samt utbildade fritidspedagoger inom fritidshem.

* Lärare inom grundsärskola och gymnasiesärskola.

* Tillsvidareanställda modersmålslärare och yrkeslärare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer