Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elisabet Jonsson om planerna med Fyristorget: ”Parkeringsplatserna tar för mycket utrymme” Foto: Kristian Östlund

Här är parkeringen som ”tävlar” om att bli Sveriges fulaste

Publicerad

Fyristorg ”tävlar” om att bli Sveriges fulaste parkering. Parallellt har nu ett arbete med att göra om torget påbörjats.

– Det är en plats som har så mycket potential och som skulle kunna bli så mycket bättre, säger Elisabet Jonsson, stadsträdgårdsmästare.

Under hösten har kommunen samlat in Uppsalabornas åsikter kring Fyristorg. Det är tydligt att parkeringen tar för mycket plats och att man hellre skulle se en annan användning av området. Många Uppsalabor vill att platsen ska fortsätta vara utformad för att träffas, mötas och umgås. 

– Vi behöver fundera på hur vi får mest stadsliv för så många som möjligt, säger stadsträdgårdsmästaren Elisabet Jonsson.

Byggarbetsplats 2025

Nu ska ett projektteam sättas ihop för ombyggnationen och nästa år inleds arbetet med att ta fram ett förslag på det nya området kommer att se ut. 2025 ska grävmaskinerna och arbetet med ombyggnationen ha startat om allting går som planerat. 

– Nästa år vill vi att man som Uppsalabo kommer med inspel på ett förslag som vi tar fram och det 2025 kommer att pågå byggnation, säger Elisabet Jonsson.

Grönare på Fyristorget 

Det står redan flertalet lindar på Fyristorget och dessa behöver ses över när platsen kommer att göras om. Lindarna mår bra och skänker mycket till platsen. Därför är kommunen inte heller främmande för att det kan komma att ske en utökning av växtligheten på Fyristorget när området byggs om.  

Hör Beatrice Rindevall om varför Fyristorg är nominerad till Sveriges fulaste parkering.

Sveriges fulaste parkering

Naturskyddsföreningen har en tävling där allmänheten fått nominera dem fulaste parkeringsplatserna i Sverige. Nu återstår tio finalister. Tävlingen avgörs 29 november.

Finalister:

Stortorget i Falkenberg

Årby i Eskilstuna

Davidshallstorg i Malmö

Handelhamnens parkering i Karlskrona

Skeppsbron i Umeå

Årstaskolan i Stockholm

Fyristorg i Uppsala

Birsta City i Sundsvall

Peppargatan i Örebro

Skeppsbron i Göteborg

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.