Tierp toppar listan med högst kostnad för skolmat per elev. Foto: Christine Olsson/TT

Här är skolmaten dyrast

Publicerad

Tierps kommun har högst kostnad för skolmat i grundskolan med 11 500 kronor per elev.
– Det ser ju inte jättebra ut, säger kommunens kostchef Maria Leopardi.

I Uppsala län har Tierp högst kostnad för skolmat per elev i den kommunala grundskolan, med 11 500 kronor per elev. Lägst kostnad har Enköping med 4 600 kronor. Det visar statistik från Skolverket från 2016 som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

”Det ser ju inte jättebra ut”

Kostchefen i Tierps kommun tycker att siffran är missvisande eftersom de producerar mat till fler än enbart grundskolan.

– Våra kök lagar även mat till äldreomsorgen. Det bli lite missvisande för våra kostnader. Det är det som inte syns. Men det ser ju inte bra ut att vi har den här jättehöga kostnaden. Vi ska försöka se över vad enbart skolmaten kostar för oss framöver, säger Tierps kommuns kostchef Maria Leopardi.

Piteå toppar

Riksnittet ligger på 6 100 kronor för måltid per elev i kommunala grundskolor. Statistiken baseras på kostnader för skolmåltids- och kaféverksamhet. Även kostnader för personal, livsmedel och administrativa kostnader har räknats med.

Piteå är den kommun i landet som har högst kostnad för måltider i grundskolan med 12 500 kronor per elev.

Så mycket kostar skolmåltiden i din kommun

Visa

Tierp 11 500 kronor/elev

Heby 9500 kronor/elev

Håbo 5600 kronor/elev

Knivsta 6400 kronor/elev

Älvkarleby 5500 kronor/elev

Östhammar 5500 kronor/elev

Uppsala 5000 kronor/elev

Enköping 4600 kronor/elev

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer