Här är Sveriges sju giftigaste svampar

Uppdaterad
Publicerad

Det gäller att ha koll på vad som åker ner i svampkorgen. Om inte kan du drabbas av allt från lever- till njurskador till att i allra värsta fall avlida. SVT Nyheter guidar dig till de sju giftigaste svamparna i Sverige.

Om du fått i dig någon av svamparna i klippet ovan kan du råka riktigt illa ut. Det är Giftinformationscentralen som står bakom listan och sedan flera år ger man ut den i broschyrform på inte mindre än 29 olika språk.

Är det så att du trots allt råkat smaka på någon av svamparna ska du ringa 112 och begära giftinformation. Det är tillgängligt dygnet runt. I mindre brådskande fall kan du ringa Giftinformationscentralen på 010 – 456 67 00 eller besöka www.gic.se.

Kan vara ofarliga

De allra flesta som råkat illa ut när det gäller giftiga svampar har förväxlat en giftig svamp med en matsvamp. Allra värst blir det nämligen när man ätit svamparna som en måltid. Det finns också helt ofarliga svampar som kan ge förgiftningsliknande symptom. I de fallen handlar det oftast om att svampen som färskvara blivit dålig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.