Här är svinen som flyttat in på slottet

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen vandrade de fyra små vildsvinen omkring i fårhägnet bakom Uppsala slott. SVT reportern Samuel Björk lyckades fånga dem på bild.

Fyra små vildsvin har flyttat in i fårhägnet bakom Uppsala slott. Landshövdingen Göran Enander som för tillfället är borta från sitt residens har ännu inte fått chansen att se sina nyinflyttade grannar.

– Det kan ju bli lite bökigt om de kommer in till stan – de kan bli stressade och skadade, säger landshövdningen Göran Enander.

”Jagar man bort dem kommer de tillbaka”

Enligt Jonas Wahlström, chef på skansen-akvarium, så har vildsvin blivit mycket vanligare i Sverige nu än vad de var för 25 år sedan då de knappast fanns.

– De är måna om att få mat och söker sig därför till parker. Trots att de är skygga så är de samtidigt ganska listiga och söker sig till människor, säger han.

Finns det något sätt jaga bort vildsvinen på?

Jagar man bort dem så kommer de tillbaka – då får man i så fall jaga bort dem med bössa och skjuta dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.