Sjätteklassarnas uppfinning ska rädda igelkottar från robotgräsklippare. Foto: SVT

Uppfinningen som ska rädda igelkottar från robotgräsklippare

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals igelkottar kan komma att räddas från att bli överkörda av robotgräsklippare.

Det hoppas i alla fall eleverna i klass sex på Margarethaskolan i Knivsta som har utvecklat en igelkottsräddare.

Det är riskfyllt att vara igelkott i dagens moderniserade trädgårdar, men nu kommer hjälp från oväntat håll. Sjätteklassarna i Knivsta har designat och utvecklat en igelkottsräddare.

– Först började vi snacka om att vi skulle ta hundar för att de blir inlåsta i bilar, men sedan var det någon som kom med förslaget igelkottar, säger William Borgenfalk, teknikansvarig.

Teknikutvecklingen i våra  trädgårdar går inte alltid hand i hand med omtanken om djurens bästa. Och igelkottsräddaren är Knivstaelevernas bidrag i en tävling som gick ut på just samspelet mellan teknik och natur.

Varför blev det just igelkottar tror du?

– Kanske för att de inte får så mycket uppmärksamhet, säger teknikansvarig William Borgenfalk.

Eleverna i klass sex på Margaretaskolan i Knivsta som har utvecklat igelkottsräddaren. Foto: SVT

– Det är många som har en stor villa och då kommer igelkottarna ut där när robotgräsklipparna kör, tillägger Frans Björby marknadsföringsansvarig.

Ut på marknaden

Nu jobbar klassen med att få sin prototyp på marknaden och ge igelkottarna en lite tryggare tillvaro.

– Kanske i framtiden när vi får tag på företag som kan hjälpa oss med det här så skulle vi kunna få tag på mer material och skapa fler igelkottsräddare. Då skulle vi kunna lägga in saker på hemsidan så att man kan beställa hem eller att butiker kan sälja, säger Ina Rengström, marknadsföringsansvarig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.