Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag ångrar inga tatueringar”, säger Pablo Serrano som har flera tatueringar. Bland annat från sina resor. Han har även flera fornnordiska runor tatuerade på huvudet samt en pestdoktor som han gjorde i sitt hemland Spanien. Foto: David Rydell/SVT

Här är Uppsalabornas tatueringar – som kan vara farliga

Uppdaterad
Publicerad

Fornordiska runor, en krona och en lama. Det är några av tatueringarna på de Uppsalabor som inte är särskilt oroade över ny forskning som visar på ett samband mellan tatueringar och cancer.

– Jag ångrar ingenting, säger Pablo Serrano.

Var femte svensk är tatuerad enligt forskare vid Lunds universitet som forskat på samband mellan tatueringar och cancer.

– Vi har sett att tatuerade individer hade 21 procents högre risk att få lymfom än de som inte hade en tatuering, säger Christel Nielsen, docent i epidemiologi vid Lunds universitet, som nyligen publicerade sina resultat.

Lymfom är dock en mycket ovanlig sjukdom så det handlar om en riskökning från väldigt låga nivåer.

”Det var inget jag kände till när jag gjorde tatueringen. Men det är inget jag är särskilt orolig över”, skrattar Patric Kiraly som har en krona tatuerad på sin vänstra arm. ”Kiraly” betyder kung på ungerska och motivet är hämtat från den amerikanska konstnären Jean-Michel Basquiat målningar. Foto: David Rydell/SVT

”Risk att folk blir nervösa”

Resultaten har även ifrågasatts av andra forskare som menar att slutsatserna är överdrivna.

– Om jag skrev artikeln så hade jag kommit till slutsatsen att det inte finns några bevis för ett starkt samband, säger Timothy Rebbeck, professor vid Harvard, till CNN.

Även Catherine Diefenbach, doktor vid universitetet i New York, menar att man ska vara försiktig när man tolkar resultaten.

– Jag befarar att människor riskerar att bli väldigt nervösa över de här tidiga resultaten som måste valideras, säger hon till CNN.

”Jag är inte orolig men det är klart att man ska ha det i åtanke om man ska göra en ny tatuering”, säger Jennifer Jonsson som har en lama och en kvinnotecken med orden ”GRL PWR” tatuerade på anklarna. Foto: David Rydell/SVT

Fornnordiska runor

Forskarnas enkät besvarades av 1 398 personer med lymfom och 4 193 personer utan sjukdomen. Vidare betonar dem att fler studier behövs för att bekräfta och undersöka sambandet.

– Folk röker, dricker alkohol och riskerar sina liv med andra vanor. Om tatueringar nu är farliga så är det bara ytterligare ett problem för mig, skrattar Uppsalabon Pablo Serrano.

Han har flera tatueringar från sina resor och även olika typer av fornordiska runor tatuerade på huvudet.

– Jag är inte orolig men det är klart att jag ska undersöka det här mer, säger han.

I klippet: Se tatueringarna som kan vara farliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.