Leif Lindh sover tillsammans med älgarna under deras första dygn i livet. Foto: SVT

Här bjuds det på älgkontakt

Uppdaterad
Publicerad

Universitetsstad, farmaceutiska företag i världsklass och möjlig ort för slutförvar av kärnbränsle är kanske några av de saker du tänker på när Uppsala län kommer på tal. Men här finns även gott om landsbyggd och natur, samt turistmål som anspelar på det. Ett exempel är älgsafarin i Hebys skogar.

– Hästar kan man ju ha, men de är inte alls på samma sätt. Älgar är unika, slår Gårdsjö älgparks ägare Leif Lindh fast.

Just nu finns 13 älgar på gården och under året har tre kalvar fötts.

Svealandsregionen – här är dina tilltänkta grannar

Älgar är ju ändå vilda djur, hur har dina blivit så tama?

– När vi får en ny kalv så sover jag ute med älgkon och kalven de tre första dygnen. På så sätt vänjer de sig vid människor. Sen spenderar jag väl en 15 timmar om dygnet här ute med dem.

Turistattraktion

Enligt Leif Lindh har besökare från hela 168 olika länder varit här sedan starten 2007 och förra året kom det drygt 17.000 älgsugna personer hit.

– Folk är väldigt intresserade av älg, det har säker att göra med att de bara finns i ett fåtal länder. Du ser ju i Gamla stan i Stockholm hur fulla presentbutikerna är av älgsouvenirer.

Du som är älgexpert, hur ska man bete sig om man möter en vild älg i skogen?

– De är inte aggressiva av naturen, så för det mesta springer de undan när de får syn på dig. Men om man skulle komma emellan en ko och hennes kalv, då gäller det att försöka backa undan, säger Leif Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svealandsregionen – här är dina tilltänkta grannar

Mer i ämnet