Fattigmansgravarna har blivit k-märkta – nu rustas de för framtiden

Uppdaterad
Publicerad

De tre kvarteren med 150 fattigmansgravar, en del utan namn, i Tierp kyrkby rustas för framtiden. I samma veva säkras stora äldre gravstenar upp.

– Man kan slå sig något fruktansvärt om en välter, säger Kjell Johansson, gravvårdsvårdare.

I förra veckan rätades den sista stenen på det allmänna varvet vid kyrkogården i Tierp kyrkby. Delen med omkring 150 gravstenar och kors var under sena 1800-talet fram till mitten på 1900-talet till för personer som inte hade råd att köpa en gravplats.

Vissa av dem står det endast ”mor” eller ”far” på.

Klassas som kultgravar

Medan många andra kyrkogårdar har valt att plocka bort gravarna, då ingen gjort anspråk på dem, har man i Tierp valt att klassa dem som kulturgravar – vilket betyder att de måste sparas för framtiden.

– Det känns viktigt att bevara den här delen. De här personerna hade inga pampiga titlar, som andra har på sina stenar, men de var oerhört viktiga för samhällets uppbyggnad, säger Britt Pagard, ordförande i kyrkorådet.

Fattigmansgravarna är nu kartlagda och den som vill veta vilka som finns bakom de anonyma inskriptionerna kan läsa om det i en katalog hos vaktmästaren.

I klippet ovan kämpar gravvårdsvårdarna med en stor gravsten som ska säkras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.