Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Turi Skjevik, oceanograf på SMHI, berättar hur du känner igen bakterierna – och när du ska se upp. Foto: SVT

Här bör du inte bada i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Varma temperaturer och semestertider gör att många vill bada. Men vid några av baden i länet råder kommunerna att du inte tar ett dopp.

Prognoserna visar att det varma vädret ska hålla i sig under veckan med temperaturer uppåt 30 grader i helgen. Vid den senaste mätningen visade proverna att algerna blommar vid Nylada badplats i Enköping. Eftersom vissa cyanobakterier kan bilda giftiga ämnen är rådet att inte bada vid algblomning. Barn och djur löper störst risk att bli förgiftade på grund av att de lättare får i sig vatten än vad vuxna får.  

Även i Östhammar avråder kommunen från bad vid Sundsbadet och Hargshamns friluftsbad. Där har prover visat att det finns höga halter av bakterien E. coli och förhöjda värden av intestinala enterokocker. Om man sväljer det vattnet kan man bli magsjuk.

Algerna borta i Uppsala

I Uppsala tog kommunen under onsdagen bort avrådan från att bada vid Borgardalsbadet och Näsuddsbadet eftersom algerna inte längre blommar där.

– Det är ingen pågående algblomning men vid Borgardalsbadet ser vi lite prickar och grynigt längre ut och så kan det vara efter en algblomning. Det är alltid viktigt att man gör en egen bedömning. Grön slöja och att det är grumligt brukar vara varningstecken, säger Maria Bröms, inspektör vid miljöförvaltningen i Uppsala kommun.

I de övriga kommunerna i länet finns det ingen avrådan från att bada i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.