Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det här kommer innebära omkring 1 000 arbetstillfällen”, säger Jenny Lindberg, näringslivschef på Håbo kommun. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Här byggs en av norra Europas största byggnader – ska ge tusen jobb

Uppdaterad
Publicerad

Håbos nya lagerbygge motsvarar 4,5 Globen i volym. Ytan är ungefär lika stor som 15 fotbollsplaner. Och till stommen har mer stål än vad som finns i Eiffeltornet använts. Det är med andra ord ingen liten lokal som just nu tar form i Bålsta.

– Det här kommer innebära omkring 1 000 arbetstillfällen, säger Jenny Lindberg, näringslivschef på Håbo kommun.

Det är företaget Dagab som bygger en ny jätteanläggning i närheten av E18. Bolaget lägger ner flera av sina lager i Sverige för att centralisera logistiken till den nya fastigheten i Bålsta. Industritomten är enorm och för Håbo kommun är det en utmaning att lösa all logistik.

– En stor mängd transporter kommer att gå till och från området när det här är i drift. Dels har vi trafiken som kommer att komma in från motorvägen och dessutom kommer det att behöva planeras för lokaltrafik och bussar, säger Jenny Lindberg.

Byggplatsen ligger nordväst om centrala Bålsta. Foto: Google maps

Del av ett industriområde

Tidigare låg ett skogsområde här men Håbo kommun har planerat för att det ska bli ett industriområde sedan en lång tid tillbaka.

– Vi räknar med fler industrier här ute med ytterligare 500-600 arbetstillfällen. Det betyder att vi behöver bygga ett samhälle runtomkring som kan ta emot människor som ska jobba och eventuellt flytta hit, säger Jenny Lindberg.

Bygget av den stora lagerlokalen har överklagats av boende i närområdet – men vunnit laga kraft. 2023 väntas den stå klar.

Se jättebygget och hör mer om hur det ska bli i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer