Det var ivriga pensionärer som ville åka på cykeltur. Foto: svt

Frihet för äldre med cykeltur

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen drog projektet ”Cykling utan ålder” igång i Uppsala. Ett projekt som går ut på att de äldre sak få känna mer frihet genom ett nytt sätt att cykla på.

Projektet innefattar fyra kommunala äldreboenden. Linnégården, Bernadotte, Västergården och Karl-Johansgården. Tre eldrivna cyklar med flak ska användas av boendena för att ge äldre, som ofta inte har möjlighet att ta sig runt i stan, chans att få sig en nypa frisk luft.

– Vi har frågat våra boenden på Karljohansgården vad de skulle vilja göra. Och då säger de, åka ner på stan och köpa en glass. Och det är helt fantastiskt att vi kan göra det nu, säger Lotta Forsén, verksamhetschef på Karl-Johansgården i Uppsala.

VIDEO: Häng med på en cykeltur

Idé från Danmark

Rörelsen som kommit på idén startade i Köpenhamn, Danmark, och finns idag i 70 städer i 26 länder. Sedan 2015 används cyklarna i Malmö och nu är det alltså Uppsalas tur.

– En dag såg jag en äldre man som satt på en bänk i Köpenhamn. Och då tänkte jag att han måste sakna friheten och att känna in sin stad. Så jag lånade en cykel och började cykla med de äldre. Nu har projektet funnits där i 3 år och är jättepopulärt, säger Göran Allbjär, initiativtagare från Danmark.

Cykelpiloter utbildas

Tanken är att cyklarna ska drivas av volontärer och bakom projektet står Uppsala kommun, länsstyrelsen, landstinget, Uppsala cykelförening, Röda korset och Uppsala studentvolontärer. På en hemsida kan volontärer skriva upp när de kan cykla och så anmäler äldreboendet någon som vill åka med.

– Framför allt är det en möjlighet för åldringarna att komma ut och få vind i håret. Komma ut till parker och höra fåglarna kvittra och kanske stanna till vid ett café, säger Teresa Uggla-Kerrou, projektledare vid Uppsala kommun.

Pilotprojektet är en del av att Uppsala vill bli Sveriges bästa cykelstad.

– Vi vill att alla ska vara inkluderade, säger Teresa Uggla Kerrou.

Och initiativtagaren Göran Allbjär håller med.

– De får tillbaka sin mobilitet och får en möjlighet att skapa nya relationer igen. Att bo på ett äldreboende kan bli ganska ensamt i längden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.