Intresset för parabolen har gjort att Anders satt upp en skylt som berättar om parabolen. Foto: SVT/Martin Hallén Almroth

Har en åtta meter stor parabol – studsar signaler på månen

Uppdaterad
Publicerad

Längs riksväg 72 strax utanför Järlåsa är det nog många som lagt märke till den enorma parabol på som står på Anders Florins tomt.

Men trots att en hel del har sett den är det få som vet vad den är till för. Att studsa radiosignaler på månen och sedan ut över hela världen.

– Jag måste vara gravallvarlig när jag berättar det, annars tror folk att jag skämtar, säger ägaren Anders Florin.

Tre kilometer väster om Järlåsa brer sig jättebygget ut mot vägen med sin spets riktad rakt upp i skyn.

En åtta meter i diameter stor parabol som inte bara är häpnadsväckande att titta på och även har ett syfte. Att sända signaler till månen.

– När de stannar här längs vägen och jag förklarar att jag studsar signaler på månen, så tror folk inte inte på det, de tror jag skämtar. Jag måste låta gravallvarlig, säger radioamatören och ägaren Anders Florin.

Han är en av sex stycken i Sverige som har håller på med ”månstuds” eller EME (earth, moon, earth) som det heter heter på engelska.

Totalt uppskattar Anders att det bara är några hundra personer som håller på med det här i hela världen.

– Det är en viss form av amatörradio med telegrafi och man måste mer eller mindre bygga allt själv, så det är inte alla som fastnar för det, säger Anders Florin och skrattar.

Se hur parabolen fungerar och hur det låter genom att starta klippet i spelaren ovan.

Intresset för parabolen har gjort att Anders satt upp en skylt som berättar om parabolen. Foto: SVT/Martin Hallén Almroth

Intresset för parabolen har gjort att Anders satt upp en skylt som berättar om parabolen.

Fakta om parabolbygget

  • Parabolens anropssignal är SM5DGX
  • Den åtta meter i diameter stora parabolen har tagit mindre än ett år att bygga.
  • Parabolen är förberedd för att byggas ut till 10 meter i diameter.
  • Parabolen väger 1 ton, betongfundamentet som parabolen står på väger 20 ton och rotorn till parabolen (en gammal båtkran) väger 5 ton.
  • Mer än 1000 timmar av arbetstid har lagts ner i bygget av parabolen – kostnaden för Anders uppskattar han till 100 000 kronor.
  • Anders Florin tog certifikat för amatörradio 1966 och har varit telegrafist inom militären.
  • Sveriges största privatbyggda parabol finns i Kumla och är 13 meter i diameter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.