De gamla mynten kan göra nytta. Foto: TT

Här får mynt och sedlar en andra chans

Uppdaterad
Publicerad

I fredags var det sista dagen att använda sig av de gamla sedlarna och mynten. Det går att växla in pengar i efterhand men det kommer att kosta. Men genom en idé från Harbo kan pengarna hamna hos människor i utsatta länder.

Många kanske var ute i sista minuten med att hinna använda upp de gamla mynten och sedlarna innan de blir ogilitga. Hjälporganisationen Hoppets Stjärna har startat kampanjen ”Andra Chansen” – där man genom samarbete med matbutiker samlar in mynt och sedlar, som då blir giltiga ända fram till den sista augusti i år och sedlarna året ut.

Skänks till utsatta länder

Pengarna som samlas in skänks sedan till riktade insatser för romer i Rumänien och återuppbyggandet av katastrofdrabbade Haiti.

Hans-Göran Björk från Harbo i Uppsala län är projektledare för kampanjen.

Hans-Göran Björk är projektledare för kampanjen. Foto: Privat

– Det var en idé jag fick i vintras, eftersom det började bli diskussioner om gamla sedlar. De ligger ju bara hemma så då tog jag fram ett kampanjmaterial att samla in dem såhär.

Riksbanken positiva

Det började med ett testförsök på den lokala matvarubutiken i Harbo och på några andra butiker i Norrland i början av året. Nu har över tusen matbutiker i hela Sverige hakat på idén.

– I det första utskicket vi gjort för att kolla hur mycket vi fått in, så har vi fått in över 20.000 kronor. Vi räknar på att det i slutet av året kommer generera minst 6 miljoner kronor, säger Hans-Göran Björk.

Från Riksbankens sida så ställer man sig positiv till att hjälporganisationer samlar in pengar på det här sättet. Något som sker på flera håll i landet.

– Vi försöker hjälpa till att sprida idén, bättre att göra något bra av pengarna, ett bra initiativ, säger Ann-Leena Mikiver på Riksbankens presstjänst.

Pågår året ut

Fram till augusti i år så går det att växla in de ogiltiga mynten på vissa bankkontor. Sedlarna kan man som privatperson växla in till Riksbanken i evig tid, mot en betalning på 100 kronor per insättning. Mynten anses däremot ha för låg valör, enligt Riksbanken. Hjälpoganisationer som Hoppets Stjärna, som innehar ett s.k 90-konto, har en särskild överrenskommelse med Riksbanken och behöver inte betala för insättningarna.

– Vårt ansvar är att förse samhället med sedlar och mynt och att det går så smidigt som möjligt. Vi följer penningtvättslagstiftningen och blir det större insättningar, så kommer vi givetvis ställa frågor, säger Ann-Leena Mikiver på Riksbanken. 

Ann-Leena Mikiver kommunikationschef på Riksbanken Foto: Pressbild

Kampanjen Andra Chansen kommer pågå hela 2017 och mynten tas emot fram till 31 augusti.

– Den första tömningen av insamlingen genomförs mellan 25-30 augusti sen blir det ett par gånger till under hösten.

Hur försäkrar ni att pengarna kommer dit de ska?

– När vi tömmer insamlingshinkarna så försluter vi pengarna med ett slags sigill. Sen räknas det centralt eller tas om hand av ett säkerhetsbolag. Sen ser Riksbanken till att det läggs in och vi kommer återrapportera till butikerna, säger projektledaren Hans-Göran Björk.

FAKTA MYNT-OCH SEDELUTBYTET

Efter 30 juni 2017 är de äldre 100- och 500-kronorssedlarna samt de äldre 1-, 2- och 5-kronorna ogiltiga.

Mynten går att sätta in på ett bankkonto till och med den 31 augusti 2017.

Kontakta din bank innan för att ta reda på hur du lättast går tillväga. Använd gärna myntkartan.se för att hitta det närmaste stället där du kan sätta in mynten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.