Se de äldres reaktioner i klippet. Foto: Pontus Stark

Här klappar äldre på spindel och orm: ”Som att smeka en katt”

Uppdaterad
Publicerad

De äldre på Lillsjögårdens äldreboende i Almunge fick häromdagen oväntat besök av en kungsboan Snodas och Chilenska fågelspindeln Polly. Det är första gången Skansenakvariet gör djurturné på äldreboenden.

Under tre veckor har Skansenakvariet gjort besök på ett fyrtiotal äldreboenden i Uppsala. Detta i ett samarbete med Uppsala kommun där syftet är att förgylla vardagen för de äldre. 

– Idén till detta kom från en äldre man från Karl-Johansgården som ville åka på studiebesök till Skansen men på grund av pandemin fick Skansen ta sig till oss istället, säger Jessica Thunander, aktivitetssamordnare på Uppsala kommun.

”Folk är så glada”

Det är första gången Skansenakvariet åkt ut till äldreboenden för att visa upp exotiska djur och reaktionerna har varit positiva.

– Nästan alla på varje boende tycker att det här ha varit superkul. Jag trodde att jag behövde vara mer övertygande men jag har nästan fått skydda djuren vissa gånger för att folk är så glada, säger My Wadström, djurskötare.

– Det var intressant att se djuren. Man hinner vara med om mycket, här på sluttampen, säger Gun Ellenius som bor på äldreboendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.