Här fimpar tung instans rökförbud

Publicerad

Regeringens förslag om att förbjuda rökning i offentliga utrymmen – som uteserveringar, tågperronger och lekplatser – får nej av Lagrådet.

Den som ansvarar för utrymmet ska kunna bötfällas om reglerna inte följs. Men det är alldeles för svårt att avgränsa exakt vilka ytor som gäller, vid till exempel allmänna lekplatser, menar rådet.

Det pekar också på rökförbudet vid entréer, där ansvaret för ordningen på till exempel en trottoar kan falla på polisen eller privata markägare.

”Det framstår från principiella utgångspunkter som mycket tveksamt att på det sätt som föreslås ålägga enskilda ett ansvar för att upprätthålla lagregler på platser som de inte äger eller på annan grund disponerar över”, skriver Lagrådet i sitt yttrande, och avstyrker förslaget i dess nuvarande form.

Socialdepartementet skickade förslaget på remiss i januari. Förhoppningen var då att lägga fram en proposition i riksdagen under denna månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.