18 april är sista ansökningsdagen till högskola och universitet. Arbetsförmedlingen har tagit fram yrken där störst möjlighet till jobb finns. Foto: TT

Här finns bäst möjlighet till jobb

Uppdaterad
Publicerad

Vårdyrken, utbildning, bygg, data och teknik är yrkesområdena i Uppsala län som är hetast på arbetsmarknaden framöver.

Sista ansökningsdagen till höstens utbildningar på högskolor och universitet är den 18 april. Bäst jobbmöjligheter finnsinom hälso- och sjukvård, handel, hotell och restaurang. Inom bygg och anläggning samt data och teknik har arbetsgivarna svårt att hitta personer med rätt kompetens. Detta ger goda jobbmöjligheter inom dessa yrkesområden.

– Det är jättestora brister inom omsorg, utbildning, bygg och undersköterska, säger Jim Enström, arbetsmarknadsanalytiker arbetsförmedlingen.

1.800 nya jobb

Uppsala län har en mycket stark arbetsmarknad med Sveriges lägsta arbetslöshet. I år väntas länet få ytterligare 1.800 jobb. Enligt Arbetsförmedlingens långsiktiga prognoser är en högskoleutbildning en bra investering för den som vill ha goda möjligheter till jobb efter examen.

I Uppsala län är kännetecknande för många av de jobb som utannonserats att man har en fullständig gymnasieutbildning. Antalet lediga jobb där utbildningskraven inte är så höga blir allt färre och det leder till större konkurrens bland de sökande.

– De yrken där efterfrågan svalnat är vaktmästare, fotograf, kontorsreceptionst och telefonist, säger Jim Enström.

I Uppsala är tillgången större än efterfrågan på bland annat jurister och veterinärer. Detta beror på att många utexamineras från universitetet. 

Utbildningar som säkrast leder till jobb

1. Civil- och högskoleingenjörer.

2. Arkitekter.

3. Sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor. Läkare med specialistkompetens är särskilt eftertraktade.

4. Tandläkare och tandhygienister.

5. Gymnasielärare inom matematik och naturvetenskapliga ämnen.

6. Förskollärare och fritidspedagoger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer