Coronavåren tolkas av 125 dansare – från hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala dansakademi ville engagera alla elever som just nu inte kan träffas fysiskt och bad dem filma sig själva i en och samma koreografi. Responsen kom från hela världen – och visas i klippet ovan.

I veckan var det Dansens dag, något som i normala fall uppmärksammas med föreställningar och framträdanden. Men i coronatider måste dansen ske online.

– Många av våra 1 800 elever spenderar mycket tid hemma och vi började ge dem olika uppdrag via sociala medier. Ett av dem blev att filma sig själva när de utför den koreografi som jag satte ihop till Jonathan Johanssons ”Aldrig ensam”, en passande titel i dessa tider, säger Erika Ranhagen, danslärare på Uppsala dansakademi.

Coronaviruset i Uppsala

Responsen blev så stor att Erika Ranhagen bestämde sig för att sätta ihop de 150 klippen till en film.

– Det här spred sig över världen också, det är jättekul. Vi har fått bidrag från Australien, Nya Zeeland, Singapore – och flera europeiska länder, säger hon.

Bebisar medverkar

Den yngsta som dansar själv är bara fyra år.

– Hon har lärt sig hela koreografin. Men det finns flera bebisar med också i klippen, säger Erika Ranhagen.

Uppsala dansakademi vill med filmen sprida lite hopp – och gemenskap.

– Man kan göra saker tillsammans även om man inte träffas rent fysiskt. Det här blir en slags minnesfilm över våren 2020, säger Erika Ranhagen.

Filmen har fått stort gensvar på sociala medier och berört många: ”Så himla fint”, ”vackert” och ”så fint och rörande”” är några exempel på kommentarer från Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet