Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Följ med in till Forsmarks kärnkraftverk. Foto: SVT

Här höjer Forsmarks kärnkraftverk effekten – kan bidra till lägre elpriser

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Forsmarks kärnkraftverk höjt effekten på ett av sina kärnkraftverk. Med ytterligare 50 megawatt kan man försörja ytterligare 100 000 hushåll med el – och det finns planer på att skala upp effektuttaget ytterligare på några års sikt.

– Tillför vi mer el så då påverkas självklart elpriset, säger Johan Börjesson,vice vd Forsmarks Kraftgrupp AB.

Hur mycket elpriset kan komma att påverkas är svårt att säga, men all el som tillförs systemet är i positiv riktning för kunderna. Det konstaterar Johan Börjesson,vice vd Forsmarks Kraftgrupp AB.

– Priset styrs av tillgång och efterfrågan och en mängd olika parametrar, men tillför vi mer el i systemet så påverkas priserna, menar han.

Nästa år är tanken att höja effekten på Forsmark 1 med ytterligare 50 MW. En effekthöjning 0m 100 MW motsvarar drygt en fjärdedel av elbehovet i hela Uppsala län.

Ytterligare effekthöjningar planeras

För att möjliggöra effekthöjningen har uppgraderingar av reaktorn Forsmark 1 varit nödvändiga, bland annat har både transformator och generator bytts ut. Och planer finns på en effekthöjning även för Forsmark 3 på sikt.

– Vi bedömer att det går att höja effekten med uppemot 250 MW, men våra ägare har inte fattat beslut om det ännu, säger Johan Börjesson.

– Hur lång tid kan det ta innan den effekthöjningen är genomförd?

– Från att vi fattat ett nytt beslut så räknar jag med att det tar fyra till fem år tills en effekthöjning på Forsmark 3 kan bli möjlig.

I klippet: Följ med in till Forsmarks kärnkraftverk och hör mer om effekthöjningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.