Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se publikhavet i centrala Uppsala när Stora torget invigs. Foto: SVT

Här invigs Stora torget i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt ett år av renovering och rustning står Stora torget klart i sin nya form – och under lördagen skedde invigningen.

Under en klar sommarhimmel invigdes Stora torget i sin nya form med ceremoni, rundvandringar och dans.

– Det har blivit jättetrevligt här nu, säger Tess Kronbladh om torgets nytillskott.

– Det är roligt att det händer någonting också, instämmer Stella Olesen om invigningen.

Invigningsceremonin skedde vid lunchtid och bland de talande var kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling, kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson och Uppsala kommuns stadsarkitekt Claes Larsson.

Bland nytillskotten i Stora torget är flera träd och nya konstverk, dessutom flera nya sittplatser. Upprustningen har varit planerad länge och projektledare Helena Brämerson-Gaddefors är glad att se det hela färdigställt. En av motiveringarna bakom renoveringen har varit att göra torget ”mer tillgängligt för invånarna”.

Hur mycket mer tillgänglig skulle du säga att torget är nu till skillnad från förr?

– Det finns mer plats nu med stora släta ytor. När busshållplatserna var här så var det flera höga kantstenar, säger Helena Brämerson-Gaddefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.