Se hur det ser ut när hundarna sniffar sig till den invasiva snigeln. Foto: Pontus Stark

Här jagar hundar i Uppsala den svarthuvade snigeln

Publicerad

I jakten på den svarthuvade snigeln har länsstyrelsen anlitat två hundförare med specialtränade hundar som är experter på att nosa upp den invasiva arten. Syftet: Att ringa in utbredningen av snigeln.

Under den gångna veckan har trädgårdar och tomter i Uppsala län fått fyrbent besök i form av snigelsniffande hundar. Två hundförare från södra Sverige har besökt länet, där utbredningen av den svarthuvade snigeln är stor, för att ytterligare kartlägga dess utbredning.

– Det är inte alla som rapporterar in snigeln på artportalen, säger Mattias Renström, handläggare med inriktning på invasiva arter vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Informerar boende om snigeln

Hundförarna plockade en hel del sniglar under besöket i Uppsala – men i slutändan landar det på tomtägaren att hålla sniglarna borta från trädgården.

– Det är också en av anledningarna till att vi är ute såhär: Att informera boende om att snigeln finns. Den är så pass ny att många inte känner till den, säger Marie Koenen, hundförare.

Hundteamen gjorde ”nedslag” i områden där snigeln finns rapporterad i artportalen. Det gör den dels i uppsalastadsdelar som Ekeby och Norby. Men även i länet finns den rapporterad, framför allt i Älvkarleby kommun i Norduppland.

Se jakten i klippet.

Svarthuvad snigel

• Är en liten snigelart – blir inte större än 5-6 centimeter

• Rapporterades för första gången i Sverige 2019

• Har sitt ursprung i Kaukasus

• Har troligen spridits via komersiell eller privat handel av jord och växter

• Påträffas ofta i väldigt stora antal, vilket talar för att det på sikt kan bli ett problematiskt skadedjur

• Eftersom arten är så pass ny saknas fortfarande mycket kunskap om artens ekologi och invasivitet i Sverige

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.