Martin Gunér, gruppchef för polisens gottsundagrupp kan se kameraövervakningen live i sin mobil. Foto: Magnus Hellström/SVT

Här kameraövervakar polisen Gottsunda – live i mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Nu flyttar polisens livestreamade kameraövervakning in i Gottunda centrum. Tidigare har kameraövervakning som polisen kan följa i realtid bara funnits utomhus.

I ett nytt samarbete mellan polisen och fastighetsägaren Uppsala kommuns fastighets AB ska polisen kunna utnyttja de kameror som redan finns uppsatta i Gottsunda centrum för att kunna övervaka besökarna i realtid. Tekniken har funnits sedan en tid utomhus i Gottsunda och Valsätra.

– Begår man ett brott utanför centrumet och springer in, så kan vi fortsätta att följa personen inne, säger Martin Gunér, chef för polisens Gottsundagrupp.

Ökad trygghet

Gottsunda centrum kommer att kunna liveövervakas vissa tider på dygnet men ingen kommer att sitta hela tiden för att se på bilderna, berättar Martin Gunér. Från fastighetsägarens sida är orsaken till samarbetet ökad trygghet.

– Vi vill skapa ett säkert och tryggt centrum, säger Ulf Lundgren, säkerhetschef Uppsala kommuns fastighets AB.

De besökare i Gottsunda centrum som SVT pratade med var positivt inställda till kameraövervakningen.

Se och hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.