Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är absolut inget konstigt att lägga upp”, säger Uppsalapolisen Maria Rosander (SD) själv om hennes kampanjfilm. Hör henne i videon. Foto: Polisen/SD:s valfilm/Uppsala kommun

Här kampanjar SD-kandidaten inför EU-valet – med draget tjänstevapen

Uppdaterad
Publicerad

I en kampanjfilm drar Uppsalapolisen Maria Rosander, som för Sverigedemokraterna kandiderar till EU-parlamentet, sitt tjänstevapen och riktar det mot en misstänkt person.

– Polismyndigheten vill att man är restriktiv med myndighetens symboler, säger Tobias Ahlén Svalbro på polisregion Mitt.

Maria Rosander (SD) är idag förtroendevald i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala kommun men siktar på en plats i EU-parlamentet.

I valkampanjen har Sverigedemokraterna publicerat en video från ett polisingripande 2018 där Maria Rosander drar sitt tjänstevapen och riktar mot en misstänkt person efter en biljakt. I valfilmen har gärningspersonen inte anonymiserats.

EU-val 2024

Videon med titeln ”Maria Rosander (SD) griper kriminell”, som avslutas med SD:s slogan ”Mitt Europa bygger murar”, publicerades under onsdagen och hade på fredagen över en halv miljon visningar på Sverigedemokraternas officiella Youtube- och Facebook-konton.

”Måna om hur polisen uppfattas”

Ärendet hanteras nu av Polismyndigheten. Polisregion mitts presstalesperson Tobias Ahlén Svalbro säger till SVT Uppsala att polismyndigheten är restriktiv när det gäller att kombinera olika roller.

– Vi är måna om att polisen ska uppfattas som oberoende och opartisk. Polismyndigheten vill att man är restriktiv med myndighetens symboler och uniformer utanför myndighetsutövningen.

Rosander: Visar vad jag jobbat med

Maria Rosander (SD ) ser själv inget konstigt med att använda ett sådant klipp i sin EU-valskampanj.

– Det finns många poliser som lägger upp bilder och foton på sig själv. Jag är ledig och lägger upp vad jag vill på mina sociala medier. Det här är offentlig handling som tydliggör det som jag jobbat med i många år, säger hon.

Har debatterats tidigare

Frågan om att använda polisyrket som en del av kampanjmaterial är inte ny. Inför riksdagsvalet blossade den upp när Fredrik Kärrholm (M) poserade i uniform trots att han hade slutat som polis.

– Vi ser ogärna att enskilda använder polisens symboler i sin roll som politiker, sade Irene Sokolow, presstalesperson på polisens nationella mediecenter, till Aftonbladet då.

”Inget konstigt” – hör SVT:s intervju Maria Rosander (SD) om hennes kampanjfilm i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet