Ökade omkostnader gör att många hushåll får kämpa med att få ihop ekonomin. Foto: TT

Här kan du få ekonomisk hjälp i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Inflation, ökade matpriser, höjda bolåneräntor och ökade elkostnader. Ja, listan kan göras lång när det gäller saker som kan göra det väldigt ansträngt i vardagsekonomin. Här har vi samlat ett urval av ställen där du som Uppsala kan få hjälp på olika sätt.

Konsument Uppsala

Konsument Uppsala är en del av Uppsala kommuns verksamhet och har två olika delar. Den ena delen är budget- och skuldrådgivning. Dit kan den som har svårt att få ekonomin att gå ihop vända sig och få råd om exempelvis hur man kan hantera skulder och planera sin ekonomi så att situationen inte blir värre. Den andra delen är konsumentrådgivningen dit man kan höra av sig för att få råd angående avtal och köp av varor och tjänster och få veta mer kring vilka rättigheter och skyldigheter man som konsument har. All rådgivning är kostnadsfri.

Kommunens försörjningsstöd

Den som inte kan försörja sig själv eller sin familj trots att man försökt kan söka försörjningsstöd via kommunen. I en sådan ansökan får man bland annat uppge inkomst och utgifter. Det är ett tillfälligt stöd tills man kan försörja sig igen.

Uppsala stadsmisson

Har olika verksamheter för de som lever i social utsatthet. Mikalesgården är en öppen dagverksamhet för de som lever i hemlöshet. Där erbjuds bland annat mat, varma kläder och stöd för att komma in i samhället. Uppsala stadsmission samlar också in matsvinn från olika butiker som sedan delas ut till de som lever i ekonomisk utsatthet. Personer med en inkomst på mindre än 9 290 kronor i månaden kan få prenumerera på en matkasse.  

Frälsningsarmén

De som behöver akuthjälp och har stora problem med ekonomin kan ta kontakt och boka tid på Frälsningsarmén och få sin ekonomi genomgången och få presentkort på matbutiker. Man kan få hjälp om man har försörjningsstöd och Frälsningsarmén hjälper utifrån organisationens förutsättningar. Till jul kan man ansöka om en julgåva och ett hundratal familjer brukar få julgåvor eller hjälp med julklappar. Frälsningsarmén är en kristen rörelse som hjälper alla oavsett tro.

Livets ord

Har soppkök en gång i veckan i Valsätra och matudelning i kyrkan varje onsdag och där delas även matlådor ut. Livets ord driver även värmestugan Grottan där personer som lever i hemlöshet eller missbruk kan få hjälp. Inför varje jul och sommar delas ekonomiska gåvor ut till familjer och individer som behöver ekonomiskt stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.