Foto: TT

Midsommar firas över hela Uppland

Publicerad

Oavsett var du bor i länet finns det möjligheter att fira midsommar på fredag. I Tierp kan de yngsta få lift med en traktor, Alunda med en ponny och överallt dansas det kring midsommarstången.

Uppsala

Plats: Fyrishov

Tid: 14.00-16.00

Aktiviteter: Traditionellt midsommarfirande på Sommarbadet. Bad utomhus vid gott väder. Pelle Svanslös och hans vänner håller barnen sysselsatta. Såklart bjuds det även upp till dans kring midsommarstången.

Plats: Disagården 

Tid: 12.00-16.00

Aktiviteter: Klassiskt midsommar är bara förnamnet. Här bjudet det på folkmusik, gammaldans och danslekar. Men även ansiktsmålning och fiskdamm. De som inte får napp där kan vänd sig till caféet.

Plats: Hammarskog (söder om Uppsala)

Tid: 11.00-16.00

Aktiviteter: Traditionsenligt midsommarfirande i vacker herrgårdsmiljö. Det bjuds upp till femkamp. Även fika finns att köpa.

Alunda

Plats: Gärdebyn

Tid: 12.00

Aktiviteter: Midsommarstången kläs redan klockan 18.00 kvällen innan och då uppmanas alla att ta med blommor. På fredagen blir det dans, lekar och även ponnyridning.

Enköping

Plats: Estrids gård

Tid: 14.00-15.00

Aktiviteter: Här bjuds det på tårta och kaffe. Musikanter spelar och Knivsta folkdanslag bjuder upp till dans.

Hargshamn

Plats: Folketshus

Tid: 12.00

Aktiviteter: Dagen inleds med sillunch så ta med egen picknickkorg. Men kaffe finns på plats. Sedan blir det dans och lek kring midsommarstången, samt musik från gitarr, fiol och flöjt.

Heby

Plats: Harbo Hembygdsgård

Tid: 12.00

Aktiviteter: Dagen inleds med att midsommarstången reses. Kaffe serveras och lotter säljs. Harbo Hembygdsförening står för kalaset.

Håbo

Plats: Skokloster, mellan macken och slottet

Tid: 12.00

Aktiviteter: Dagen inleds med att stången hamnar i ett lodrätt läge. Sedan blir det dans och lekar. När barnen har dansat av sig kan de testa lyckan vid fiskdammen.

Knivsta

Plats: Kvarngården

Tid: 12.00-15.00

Aktiviteter: Midsommarstången kläs redan på torsdagen klockan 18.00. Den reses på midsommarafton vid 12.15. Sedan bjuds det på mycket dans och musik. Dragspel, nyckelharpa och ringlekar utlovas.

Tierp

Plats: Tobo

Tid: klockan 12.00.

Aktiviteter: Klockan tolv kan barnen lifta med en traktor som kör runt och plockar upp ortens barn för att köra dem till Folkets hus. Där blir det dans kring midsommarstången, lotteri och uppträdanden.

Älvkarleby

Plats: Gammelgårdens festplats

Tid: 14.00

Aktiviteter: Dans- och ringlekar. Spelmän finns på plats och saft serveras till alla barn. Midsommarstången ska även resas såklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.