• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Älvkarleby kommuns säkerhets- och beredskapssamordnare Martin Nilsson samt kultur- och fritidschefen Jessica Lindegren ligger bakom idén med utlåning av gratis flytvästar på biblioteket. Foto: Älvkarleby kommun

Här kan du låna flytvästar på biblioteket

Publicerad

Biblioteket i Skutskär lånar ut gratis flytvästar i sommar, ett erbjudande som flera turister har nappat på.

– Jag tror att vi är den enda kommunen i länet som har flytvästdepå på biblioteket, säger Jessica Lindegren, kultur- och fritidschef i Älvkarleby kommun.

Idén att den vattennära kommunen skulle ha flytvästar att låna ut kom i somras. Nu har utlåningen av västar pågått i två veckor. Bara under den första veckan lånades 12 flytvästar ut.

Många turister

– Det är många turister som är här och hälsar på släktingar som har lånat, men också några kommuninvånare som inte har haft någon flytväst till barnen, säger Jessica Lindegren.

Totalt finns 36 flytvästar i depån, från 0-15 kilo upp till 90+. Redan nu har man fått beställa extra flytvästar i storlek 15-30 kilo. Inget lånekort behövs, men det krävs att man kan visa legetimation. Då får man låna flytvästen en hel vecka.

Lång säsong

Hur länge kommer uthyrningen pågå?

– Så länge vi ser ett behov kommer vi låna ut. Fram till att det blir is kanske.

Vad kostar det kommunen?

– Vi har betalt 5.000 kronor plus moms, så det är ingen stor kostnad. Det måste vi kunna klämma in i budgeten, säger Jessica Lindegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.