Här kan du plocka gratis frukt – karta visar vägen

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala kommun finns det mängder av fruktträd där frukterna bara faller till marken utan att tas tillvara. Kommunen har därför gjort en karta tillgänglig för allmänheten – där varje fruktträd på kommunens mark är utmärkt.

Få vet kanske om att det finns en karta för Uppsala där man kan se var någonstans det finns frukt att plocka. I det offentliga. Kartan märker ut de fruktträd som står på kommunens mark.

En av dem som varit drivade i frågan är Therez Almerfors (M). I Uppsala finns det hundratals träd i kommunens ägo till exempel körsbär, plommon, äpple och päron. Hon vill att fler ska våga sig på att ta av den allmänna frukten.

– Tanken är att informera om det här så det inte uppstår en diskussion om att någon pallar äpplen från det privata, säger hon.

Länk till kartan hittar du här.

Kartan

Ska bli en upplevelse

Hennes mål är att det ska bli som en upplevelse för barnfamiljer som kan ta promenader genom Uppsala och samtidigt få med sig massor av god frukt.

Har du själv varit ute och plockat någon frukt på de här ställena?

– Jag har själv ett äppelträd på tomten som jag plockar av. För det är ju just det att man inte vet vart man får plocka, jag tror att det är därför som många håller sig borta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vilka påstående stämmer och vad är myter kring frukt och grönt? Foto: Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer