Här kör SVT:s reporter upp – se uppkörningen

Uppdaterad
Publicerad

Vägen till att hålla ett körkort i sin hand är olika lång. Jan Einarsson, chef på Trafikverket i Uppsala, berättar vad som förväntas av personen som är redo för uppkörning.

Vad ingår i ett uppkörningsprov?

– Viss del av körningen ska ske på landsväg, alltså högfartsområden, och viss del ska ske inom ett tätbebyggt område. Det ingår också obligatoriska manövreringsmoment som exempelvis parkering, vändning och backning.

Om jag som ska köra upp är väldigt nervös, ska jag säga det eller inte?

– Kunden ska göra det som känns bäst. Vi har full förståelse om man är nervös och vi försöker att göra allt för att skapa goda förutsättningar.

Vad är första etappen när man har kommit iväg?

– Vi strävar efter att ge en bra start och att man ska ges möjlighet att komma igång. Vi kör inte in i bök och stök utan vi låter våra kunder köra där det är relativt lugnt och sen trappar man upp svårighetsgraden.

Vad brukar man kugga på, är det sant att det exempelvis är att starta i backe eller att backa bakom hörn?

– Nej. Det handlar oftast om att man inte är färdigutbildad när man kommer till provet. Du måste kunna manövrera bilen tillräckligt så att du inte behöver tänka på det.

Vad bedömer ni under uppkörningsprovet?

– Vi gör en helhetsbedömning av prestationen, det är ingen som behöver köra felfritt men det får inte bli trafikfarliga saker eller att det är upprepade fel för då är det något man måste träna mer på.

Finns det några lätta vägar till att få ett körkort?

– Det finns inga genvägar utan du måste träna klart. Du måste lägga krut på utbildningen.

Se klippet när SVT:s reporter Felix Blom kör upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer