Under de senaste tio åren ses en tydlig minskning i totalkonsumtionen av alkohol.

Här langas det mest alkohol i Uppsala län

Publicerad

Allt färre unga dricker alkohol. Och antalet fall av langning minskar. Men det förekommer – inte minst under valborg.

På det nationella planet är bilden entydig: alkohollangningen har minskat dramatiskt under de senaste åren. I fjol anmäldes 875 langningsbrott i Sverige, vilket är en minskning med 36 procent från året innan. Jämfört med toppåret 2012 är minskningen än mer dramatisk: 77 procent.

Ett stadigt minskat drickande bland unga går hand i hand med utvecklingen, säger Anna Raninen, avdelningschef på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

– Antalet niondeklassare som inte dricker är idag större än antalet som dricker. Vi har inte sett så låga nivåer sedan vi började med våra mätningar 1971. Varför det minskat så kraftigt vet vi inte, men vi ser en liknande utveckling internationellt, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Sociala medier

Langningen sker idag inte sällan efter överenskommelser på sociala medier, men i grunden är mönstren stabila över tid, enligt Anna Raninen. Väldigt få unga uppger sig få tag på alkohol på nätet.

– Den vanligaste källan är äldre kompisar och kompisars syskon. Vi ser att föräldrar generellt blivit bättre på att inte förse sina barn med alkohol, säger Anna Raninen till Nyhetsbyrån Siren.

Foto: Nyhetsbyrån Siren

Festtraditionen under Valborg och andra enskilda högtider står sig dock stark på många håll. I Lund klassar polisen firandet på söndag som en särskild händelse för att göra insatsen så effektiv som möjligt.

– Givetvis vet vi att det finns ”hot spots” där det langas. Vi håller dem under bevakning men vilka platser det handlar om håller vi för oss själva. Budskapet till alla föräldrar är att hålla sina yngre tonåringar hemma, säger Ewa-Gun Westford till Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.