Här läxar hon upp politikerna – Uppsala Gäris-grundaren debatterade trygghet

Uppdaterad
Publicerad

– Jobba tillsammans i stället för att försöka vara störst och bäst, det är då magi sker.

Det var Uppsala Gäris-grundarens uppmaning till politikerna när de möttes i en direktsänd SVT-debatt i går kväll.

Neda Ameli grundade facebook-gruppen Uppsala Gäris för två veckor sedan, med syfte att öka tryggheten bland kvinnor i Uppsala. På kort tid har gruppen fått över 17 000 medlemmar.

I går fanns hon på plats i studion när SVT-programmet Opinion live ordnade en debatt – med politiker och polis på plats i Uppsala Resecentrum.

– Ni måste sluta dividera om vem som gör det bästa jobbet – det är därför det ser ut som det gör i Uppsala i dag.

Polischefen om kritiken

Hon fick svar på tal av bland andra polischef Jale Poljarevius, som lyfte fram att polis och kommun har samarbetat i många år.

– Vän av ordning kan ju säga att vi inte har lyckats, men det handlar om en lång process och inte bara om att gå i land med vissa delar, sa han.

Med i studion var också Erik Pelling (S) – kommunstyrelsens ordförande, Simon Alm (SD) – Sverigedemokraternas ordförande i Uppsala, och Ebba Busch Thor (KD) – Kristdemokraternas partiledare.

Hör Neda Amelis attack mot polis och politiker i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.