Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Camping Club i Östhammar har fått en ny ”Hesa Fredrik”. Här monterad av varningstekniker Per-Arne Cedergren Foto: Magnus Hellström/SVT

Efter Fukushima: Fler ska nås av VMA runt Forsmarks kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Efter den stora kärnkraftolyckan i Fukushima i Japan 2011 såg myndigheterna över säkerhetszonerna i Sverige och nu etableras nya zoner runt Forsmark. Bland annat med ett 50-tal nya ”Hesa Fredrik” som ska ljuda VMA, Varning till allmänheten, i händelse av en kärnkraftolycka.

På Caravan club i Östhammar sätter varningsteknikerna Per-Arne Cedergren och Mats Blom upp en ny ”Hesa Fredrik”. Den ska ge en stark varningssignal om en kärnkraftolycka i Forsmark är framme.

– Varningssignalen ska täcka in campingen och ett litet samhälle längre bort, säger varningstekniker Mats Blom.

Det var kärnkraftsolyckan i Fukusima i Japan 2011 som fick regeringen att vilja göra om säkerhetszonerna runt kärnkraftverken i Sverige och nu sätts ett 50-tal nya Hesa Fredrik upp i området.

En inre och yttre gräns

– Erfarenheterna man drog av händelserna i Japan är hur vi kan skydda befolkningen så bra som möjligt och på vilka avstånd vi behöver ha en beredskap, säger Tomas Roland, samordnare i  kärnenergiberedskap vid Länsstyrelsen i Uppsala.

De nya säkerhetszonerna har en inre och en yttre gräns om 5 respektive 25 km.

– Den inre zonen ska vi kunna utrymma på några timmar och den yttre skynsamt. Men vi kan även utrymma upp till 100 km, säger Tomas Roland.

I september hoppas man att alla nya Hesa Fredrik ska vara på plats och testas.

I en tidigare version av artikeln uppgavs det att olyckan i Fukushima inträffade år 2017, vilket är fel. Rätt är 2011.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer