De lurviga kompisarna möts varje dag på dagis

Publicerad

När matte går till jobbet så lämnas allt fler hundar på dagis. På ett av de dussin hunddagis som finns i Uppsala finns det plats för 50-talet hundar som får umgås med sina lurviga vänner och tas om hand efter sina individuella behov.

I Uppsala så fanns det cirka 12 000 registrerade hundar under 2015. Det enligt statistik från jordbruksverket.

Och i och med att allt fler skaffar sig lurviga kompisar så ökar också behovet av dagsiplatser för de fyrbenta. Och en dagisplats passar både för den som jobbar heltid, är student eller bara vill att hunden ska få träffa andra hundar under ett par timmar varje dag.

– Det är viktigt att hundägaren berättar för oss och är ärlig med hur hunden är så att vi kan matcha ihop den med andra hundar, säger Emelie Gunnarsson som är en av fem hunddagisbiträden på Uppsala Hunddagis.

Fullspäckat schema om dagarna

Hundarna umgås i boxar, men går även på promenader i grupp och får hänga på rastgården. Dagarna fylls av aktiviteter, kel och bus.

– Man blir alltid glad när man kommer hit och möts av alla glada hundar. De gillar att komma hit, säger Sofia Dahlgren, hunddagisbiträde.

Men hunddagiset har också stött på motstånd bland folk som anser att man inte borde skaffa hund om man inte kan ta hand om dem.

– Men varför skaffar folk barn då om de måste lämna dem på dagis? Alla har väl rätt att ha en hund att umgås med på sin fritid, säger Emelie Gunnarsson.

Behover av platser är stort

Hunddagiset har cirka 50 gäster som cirkulerar där dagligen och behöver av platser ser inte ut att minska under den närmsta framtiden.

– Vi märker att fler skaffar hund, säger Sofia Dahlgren.

Top 10 bland hundraser i Uppsala

Shäfer: 451

Labrador Retriever: 405

Golden Retriever: 372

Jack Russel Terrier: 372

Shetland Sheepdog: 199

Rottweiler: 196

Boder Collie: 179

Cocker Spaniel: 177

Engelsk Springer Spaniel: 165

Puder, dvärg: 161

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.